Product Description
Podgoria Miniș-Măderat, se află la 26 km distanță de orașul Arad, la poalele Munților Zărandului, în imediata apropiere a râului Mureș. Vinurile sunt produse prin tehnologii clasice de vinificare urmând conceptul de minimă intervenție, fără drojdii selecționate, la temperatură controlată, urmate de o perioadă de maturare în butoaie mari.
Balla Geza este omul care cunoaște podgoria Miniș-Măderat de peste 40 de ani. Una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României, este situată la 20 km distanță de municipiul Arad pe dealurile adăpostite de marginea vestică a Munţilor Zarandului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 2700 ha. Are o lungime de circa 50 km și o lățime cuprinsă între 1-4 km.
Vinul spumant a fost descoperit la începutul secolului XVII în mănăstirile din zona care astăzi este cunoscută drept Champagne (Franța), la Saint-Pierre aux Monts de Châlons și la Saint-Pierre d’Hautvillers. Efervescența vinului era consideratã ca fiind defect al vinului și se întâmpla ca explozia unei singure sticle sã ducã la explozia în lanț a mai multor alte sticle din pivnițã și implicit la pierdere unei părți din producție. Vinul spumant era numit si „vinul diavolului” până când Fratele Jean Oudart (1654 – 1742) și Dom Pierre Pérignon (1639 – 1715) au reușit simultan și în mod independent să pună la punct metoda de păstrare a perlajului în sticlă. Ȋn timp tehnologia vinului spumant s-a dezvoltat, astfel că azi se disting două metode importante: metoda tradiționalã de fermentare în sticlă și metoda charmat, fermentarea în tanc.