Balla Geza – Stonewine Cabernet Franc

110,00 lei

Vinul este unul robust, bine structurat, aproape ”negru la culoare”, cu arome tipice de fructe de pădure: zmeură, afine, echilibrat, cu un potențial foarte bun. Ajunge la maturitate după o înprealabilă maturare la butoi timp de 2 ani. Vinul este corpulent și prezintă un potențial mare de învechire.

Categorie: Etichetă:

Product Description

Podgoria Miniș-Măderat, se află la 26 km distanță de orașul Arad, la poalele Munților Zărandului, în imediata apropiere a râului Mureș. Se întinde pe o lungime de 40 km, într-un microclimat oferit pe o parte de râul Mureș și zona muntoasă, pe cealaltă parte.

Soiurile roșii ocupă 80% din suprafețe. Vinurile au o personalitate specifică, cele roșii sunt intens colorate, plăcut catifelate, fine și fructuoase, pe care își pune amprenta terroirul Minișului. Soiurile autohtone Fetească Neagră şi Cadarcă respectiv cele internaționale Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc se exprimă minunat la Miniș.

Vinurile cu calităţi deosebite, cum sunt vinurile Stonewine, se lansează după o maturare de doi ani, în butoaie, urmată de o maturare în sticlă cel puțin un an. Vinurile Stonewine sunt vinificate din struguri cultivați la altitudini de 400-500 m, unde stratul de sol fertil nu depăşeşte 20-30 de cm, cu substrat de șist, gresie fisurată, granit, diorit și roci metamorfe.

Istoria soiului Cabernet Franc începe cu multe sute de ani în urmă, în Țara Bascilor, unde sud-vestul Franței se întâlnește cu Spania. Originea numelui unui strugure atât de vechi este neclară, dar este posibil să provină din latină pentru „vița de vie neagră a Franței”. Strugurele se numește bouchet în Bordeaux, unde a crescut cel puțin din secolul al XVII-lea. Pe Valea Loirei, altă zonă unde soiul prosperă, Cabernetul Franc este numit breton.

Cabernet Franc este cunoscut ca fiind unul dintre strugurii părinți ai soiului Cabernet Sauvignon, rezultat al unei încrucișări cu Sauvignon Blanc în anii 1700. La începutul secolului al XX-lea, Cabernet Franc a fost plantat pe scară largă în Bordeaux, dar în ultimele decenii mulți cultivatori au înlocuit viile de Cabernet Franc cu strugurii mai populari precum Cabernet Sauvignon și Merlot.