Product Description
Epoca de aur a viticulturii ardeleneşti este secolul XIX, perioadă în care vinurile participă la concursuri locale și regionale de la Cluj până la Paris sau Berlin. Ȋncepând cu anii 1830 apar în Transilvania loturi experimentale de soiuri franţuzeşti, iar procesarea strugurilor se făcea separat şi nu la comun cum era cutuma la acea vreme.
Gewurztraminer din Transilvania a obţinut titlul de regele vinurilor a ediţiei din 1862 de la Cluj.
Gewurztraminer este un fel de versiune adultă a Muscatului. Aromatic, vinul Gewurztraminer are multe asemănări cu Muscatul, are și un nivel mai ridicat de alcool, o aromă mai puternică și o aciditate mai scăzută. Toate aceste caracteristici fac ca Gewürztraminer să fie mai greu de sorbit, făcându-l astfel mai „adult”.
Gewurztraminer este unul dintre cei 4 struguri Grand Cru din Alsacia și este produs în regiune de sute de ani. Gewurztraminer-ul alsacian de calitate superioară se numește „Vendange Tardive” (adică „recoltă târzie”) și sunt deobicei vinuri de desert demne de îvechit, cu note minerale, de condimente și de fum.
De fapt, nu există atât de mult Gewurztraminer în lume. Pentru fiecare viță de vie de Gewurztraminer există 30 de vițe de Cabernet Sauvignon și 4 vițe de Riesling. Cea mai mare parte a Gewurztraminerului este produsă ca un vin dulce commercial. Producătorii mai mici care vând produsele în magazinele de vinuri specializate sau în online sunt cei care aduc în fața publicului exemplare deosebite din acest soi.