Crama Villa Vinea – Contessa

88,00 lei

Contessa este un cupaj complex de Muscat Ottonel, Kerner şi Gewurztraminer, un vin special, obţinut din struguri culeşi devreme şi deshidrataţi, mai apoi, până la stafidire. Rezultatul acestei migăloase tehnici de vinificare este o mică bijuterie de aur lichid, 375 ml, cu o mare încărcătură aromatică. Orice desert ar fi mai mult decât onorat să poată sta lângă un asemenea vin.

Categorii: , Etichetă:

Product Description

Realizarea unui vin desert a fost mereu o preocupare în multe zone din Europa.

Vinul dulce provine din struguri extra-dulci! Pentru a face un vin dulce, fermentarea este oprită înainte ca drojdia să transforme toate zaharurile din struguri în alcool. Există mai multe moduri de a opri fermentațiile, inclusiv super-răcirea vinului sau adăugarea de coniac. Rezultatul este un vin bogat, îndulcit cu zaharuri naturale din struguri.

Metoda Appassimento este foarte cunoscută pentru că face parte din procesul de producție al celebrului vin Amarone. Strugurii ajunși la maturitate deplină, sunt tăiaţi și lăsați in vie să se deshidrateze o vreme, astfel incat mustul sa ajunga la un maximum de concentrare. Astfel, în boabele de struguri, creşte concentraţia de zaharuri și sáruri minerale iar aromele se intensifică.

Producția de vin din struguri stafidiți este cunoscută încă din Grecia antică și din Imperiul Roman. În acest scop, strugurii erau fie uscați, fie, uneori, lăsați în viță de vie, strugurii fiind adesea răsuciți pentru a limita absorbția de apă și pentru a concentra sucul din boabe. O metodă mai simplă este usucarea struguriilor la soare, sub un acoperiș sau întinși pe rafturi. Chiar și uscarea pe rogojini de stuf sau paie se practică încă pentru a obține materia primă necesră unor vinuri dulci de excepție. Importantă este o bună circulație a aerului pentru a evita apariția mucegaiului, motiv pentru care trebuie uscați doar strugurii sănătoși.