Prince Stirbey – Spumant Crâmpoșie

98,00 lei

Produs din struguri de Crâmpoșie, vinificat conform metodei tradiționale „champenoise”: după prima fermentare a vinului de bază, s-a făcut a doua fermentare în sticle, vinul maturând 4 ani de zile pe drojdie, în sticle. Din aciditatea lui ridicată, împreună cu mineralitatea fină și fructuozitate rezultă un vin spumant care trezește toate simțurile, de o ușurință și o finețe seducătoare,

Product Description

Termenul şampanie este folosit doar pentru vinurile spumante realizate în regiunea Champagne(din nord-estul Fran­ţei) după o metodă tradiţională. Restul producătorilor folosesc termenul generic de vin spumant, ori un termen propriu ţări.

Crâmpoșia este un soi potrivit pentru a fi vinificat ca spumant.

Legenda lui Dom Perignon va fi legată pentru totdeauna de legenda bulelor din șampanie. În imediata apropiere a catedralei din Reims, din Abatia Hautvilliers, un călugăr benedictin aproape orb, numit Dom Pierre Perignon, a primit misiunea de a fi maestru al pivniței.

Bulele erau considerate de către călugări ca fiind un defect grav al vinului și cauza unor dezastre de producție: sticlele explodau peste tot în pivnițe! Cu toate acestea, Dom Perignon nu a renunțat; iar legenda spune că, atunci când a gustat noul vin mai bumbac mai ușor, a fost plăcut surprins și a exclamat „Veniți repede, fraților! Gust stele!” Dacă bulele elegante ar putea fi îmbuteliate fără să explodeze, călugării ar putea introduce un vin cu adevărat interesant pe masa regală. Dom Perignon a început prin schimbarea formei sticlei și folosirea sticlelor mai grele. Sticla mai puternică a eliminat problema exploziei, dar efervescența vinului a persistat în a arunca dopurile de cânepă și ulei. Perignon s-a întors în Spania pentru dopuri din plută, iar Voilà. . . pluta a făcut-o! Curtea regelui a fost încântată de acest nou vin efervescent de culoare palidă. Reputația abației a fost salvată!